Épületenergetikai fejlesztés, megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva Szendrőn a Petőfi Tér 1-3. alatt található iskolában
Pályázatok

Műszaki leírás

Építészet:

Az épület külső falszerkezete  45 cm vastag kisméretű agyagtégla falazat, hőszigetelés nélkül kerültek beépítésre. A lapostető hőszigetelés nélküli vasbeton szerkezetű. A padlásfödém kohósalakos feltöltésű, nem megfelelő hőszigetelő képességű. A nyílászárók fa szerkezetűek, kapcsolt gerébtokos kialakítással. Rossz hőszigetelő képességűek, nagy részük vetemedett, nem jól záródó.

Az épület nyílászáróinak cseréje, a homlokzati falak 8 cm vastag hőszigetelése, a lapostető és a padlásfödém 15 cm hőszigetelése mindenképpen szükséges ahhoz, hogy az épület fajlagos hőveszteség tényezője a mai energetikai előírásoknak megfelelő legyen.

Gépészet:

A kétszintes épület fűtési és használati melegvíz termelési energiáját a kazánházban elhelyezett gázkazán biztosítja. A melegvíz készítés indirekt fűtésű melegvíztárolóval történik, amely szintén a kazánházban található és melyet a gázkazán lát el fűtési energiával.

Az épület fűtési rendszere kétcsöves radiátoros fűtés, acélcsövekkel szabadon szerelve, öntöttvas radiátorokkal. A vezetékhálózat és a radiátorok is igen rossz állapotban vannak. A kazánok vezérlését szobatermosztáttal oldják meg.

Az épület fűtési hőenergiájának biztosítására a meglévő gázkazánok helyett  kondenzációs üzemű fali gázkazánok telepítését tervezzük, időjáráskövető szabályzással. A HMV termelést indirekt melegvíz tárolókkal biztosítjuk, melyeket a kondenzációs kazánok látnak el fűtési energiával.

A teljes fűtési hálózat átalakításra kerül. A vezetékhálózat korrodált acélcső vezetékei helyett félkemény rézcsövek kerülnek beépítésre lágyforrasztásos kötéssel.

A meglévő radiátorok jó állapotúak, cseréjük nem indokolt, viszont minden fűtőtest termosztatikus radiátorszeleppel kerül felszerelésre.

Napelemes rendszer:

Az épület villamos energiaigényének részleges kielégítésére szolgáló napelemes rendszer tervezését az épület éves energiafogyasztásának vizsgálata, valamint a napelemek telepítésére alkalmas tetőfelületek felmérése alapozta meg. A napelemek elhelyezésénél figyelembe vettük a helyi védettségből adódó korlátokat. A vizsgálatok alapján megállapítottuk, hogy az épület megfelelő tájolású tetőfelületeinek és azok napelemek telepítésére alkalmas felületeinek figyelembe vételével 10kW teljesítményű napelemes rendszer telepítésére van lehetőség. A tervezett hálózatra csatlakozó napelemes rendszer teljesítménye nem haladja meg a háztartási kiserőmű kategória megengedett teljesítménykorlátját, azaz 50kVA-t. Az épület éves villamos energia fogyasztása meghaladja a tervezett napelemes rendszer által éves szinten megtermelhető villamos energia mennyiséget, ezáltal biztosított, hogy éves szinten a megtermelt villamos energia teljes mennyiségét az épület fogja felhasználni. A fejlesztés az épület meglévő villamos energia igényének részleges kielégítését szolgálja.